Un nor de puncte este un set de puncte de date 3D capturate de un scaner laser – este rezultatul procesului de scanare laser 3D. Norii de puncte sunt obținuți cu ajutorul tehnologiilor de scanare laser 3D, cum ar fi LiDAR (Light Detection and Ranging), scanarea cu lumină structurată sau fotogrammetria.

    La scanarea cu laser 3D a unui sit, scanerul transmite un fascicul laser și atinge un obiect, moment în care lumina este reflectată și captată de scaner. Deoarece lumina se deplasează cu o viteză constantă, variația poate fi calculată la distanță, producând un punct precis în spațiu.

    Pentru a capta fiecare detaliu vizibil al sitului, scanerul cu laser trebuie poziționat în jurul sitului din diferite puncte de vedere. Acest proces este finalizat de tehnicieni instruiți pentru a asigura colectarea adecvată a datelor și metode corecte de scanare. Milioane de puncte de date sunt capturate și procesate într-un nor de puncte, creând un set de date exacte ale sitului.

   Norii de puncte oferă o hartă și o dispunere exactă a clădirii sau a sitului, inclusiv obiecte precum uși, ferestre, pereți, echipamente MEP, conducte și structuri metalice, pentru a numi doar câteva. Fiecare punct capturat de scanerul cu laser va fi convertit într-un pixel cu o coordonată x, y și z cunoscută. Luate împreună, acestea reprezintă fiecare detaliu vizibil al unui sit.